Kostuum op
Terra X

Op deze pagina vind je alle richtlijnen (en kaders) voor kleding en uitrusting in de Vervallen Wereld.

De Stijl van de Vervallen Wereld

De stijl van Terra X is lastig om kort en bondig uit te leggen:  het is een unieke stijl die niet veel duidelijke vergelijkbare voorbeelden heeft. Toch proberen we op deze pagina de stijl zo goed mogelijk uit te leggen, met behulp van genoeg plaatjes! 

De stijl van Terra X is vervallen. Dit zien wij als een combinatie tussen  post-apocalyptische stijlelementen met vormen en technieken uit het heden of de geschiedenis. De technologie van de Vervallen Wereld is dusdanig primitief, dat ook de kleding terug is gegaan naar eenvoudige, praktische vormen. Denk hierbij aan middeleeuwse tunieken of nog oudere kledingstijlen. . Een volledig historisch kostuum past niet op Terra X, maar je kan er wel inspiratie uit halen.  Dit geldt ook voor moderne of hedendaagse kleding! Nee, je kunt geen spijkerbroek of net overhemd dragen, maar je kunt je wel laten inspireren door die kledingstukken.

De kleding van een inwoner van de Vervallen Wereld hangt erg af van zijn of haar positie in de wereld. Voor de meesten, die in de Gildecultuur leven, is aan hun kleding vaak hun vakgebied en dus hun Gilde te herkennen.

Generieke inwoners van de Vervallen Wereld.

Veel voorbeelden en sfeerbeelden kun je vinden op ons stijlbord op Pinterest. Klik hier om die te bekijken!

De richtlijnen en kaders

Omdat de Vervallen Wereld zoveel mogelijkheden biedt uit verschillende invalshoeken, leveren wij graag een aantal kaders die gelden. Er zijn een aantal dingen die niet toegestaan zijn op Terra X. Wij willen graag een duidelijk onderscheid maken tussen wat wel kan en wat niet. Een aantal van de kaders zijn stijlkeuzes vanuit de organisatie en een aantal heeft hun oorsprong in de spelwereld.

Wanneer je twijfelt of een kostuum(deel) wel of niet passend is in de Vervallen Wereld, of wanneer je bijzondere ideeën hebt die in principe door onderstaande kaders uitgesloten worden, neem dan contact op met de organisatie via terrax@sinderlarp.nl, wij staan je graag te woord en denken graag mee!

Geen schone en nieuwe kleding, maar gedragen en verweerd

De Vervallen Wereld is voor alle inwoners zwaar en gevaarlijk en voor iedereen geldt een tekort aan de meeste grondstoffen. Dit heeft ook zijn weerslag op de kleding. Een kledingstuk gaat vaak noodgedwongen lang, soms zelfs generaties, mee en wordt niet weggegooid als het nog gerepareerd kan worden. 

Wij zien dus graag dat de kostuums van deelnemers duidelijk gedragen, verweerd en gerepareerd zijn. Dit is een bewuste stijlkeuze.

Do:

-Verweerde, vieze kleding

-Zichtbare reparaties en beschadigingen

Don’t:

-Niet verweerde kleding

-“Deze tuniek is net nieuw gemaakt”

Geen heldere, felle kleuren, maar vaal en versleten

Kledingstukken worden heel lang gedragen, gerepareerd en hergebruikt. Een stuk stof is zo al snel jarenlang aan de harde elementen van de Vervallen Wereld ontbloot. Kleding wordt door de zon gebleekt, wordt vies door werk en strijd en kleur onttrekt na vaak genoeg wassen. Wij zien daarom graag dat kleding niet fel (nieuw) gekleurd is, maar vaal en versleten. Dit is een bewuste stijlkeuze.

Kleding is gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals katoen of  linnen. Dit is ook meteen veel makkelijker of te verweren dan synthetische stoffen en materialen.

Do:

-Natuurlijke stoffen gebruiken, zoals katoen of linnen

-Doffe, vale kleuren 

-Felgekleurde stoffen bleken of verweren

Don’t:

-Heldere en/of felle kleuren

-Zwaar synthetische stoffen

Pantser is zeldzaam, metaal al helemaal

De aarde is leeg en uitgeput, grondstoffen zijn heel zeldzaam en extreem kostbaar. Zelfs met de Mineurs die inog ijzererts of verroest Anciens schroot vinden, is metalen uitrusting een uitzondering op de norm. Combatants hebben beschikking over kleine delen metalen pantser of bijvoorbeeld een handvol roestige staalplaatjes die zij op gewatteerde of leren kleding naaien. Volledige metalen uitrustingen zijn voor spelers niet toegestaan. Duidelijk herkenbaar middeleeuws pantser zien wij het liefst zo min mogelijk. 

Verschillende vormen van pantser, van lichte bescherming tot zware.

Do:

-Uitrusting of pantser van (gewatteerde) stof, leer of hout

-Kleine metalen onderdelen van pantser, zoals metalen plaatjes

-Metalen onderdelen verweren met verf of roest

-Eenvoudig metalen uitrusting aanpassen, zoals armbescherming met decoratie of een helm met beschildering

Don’t:

-Generieke middeleeuwse uitrusting

-Grote volledig metalen pantserdelen

-Schoon, glimmend pantser

Moderne technologie en voorwerpen

Het Gilde Mineur vindt geregeld nog half-werkende Artefacten van de Anciens; maar veel vaker is het doorgeroest, stuk en haast onherkenbaar als iets dat ooit gewerkt heeft. Het is voor spelers niet toegestaan om zonder nadrukkelijke toestemming van de organisatie moderne (of futuristische) technologische attributen in hun kostuum te verwerken. 

Wat wij wel graag zien en graag willen aanmoedigen is het subtiele gebruik van kleine, kapotte vondsten van Anciens die in een kostuum verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan een ketting met wat roestige moeren, een klein stuk bedrading als armband of een totaal verroest stuk metaal, oorspronkelijk uit een Anciens bouwwerk, als talisman aan een riem. 

Do:

-Verwijzingen naar technologie of moderne voorwerpen in je kostuum verwerken

-Kleine details als kabels, moeren/bouten of roestige metalen delen gebruiken als detail

-Accessoires gemaakt van verweerde moderne onderdelen, zoals een ketting van kabels of een bedeltje met oude moederbord onderdelen

Don’t:

-Werkende technologie gebruiken zonder toestemming

-Nieuwe, schone of niet verweerde accessoires van moderne voorwerpen

-Herkenbare hedendaagse onderdelen

Gasmaskers

Historisch geïnspireerd, niet historisch

Terra X heeft met de Vervallen Wereld een unieke spelwereld met ook een eigen, unieke stijl. Natuurlijk mag er inspiratie gehaald worden uit verschillende periodes uit de geschiedenis, maar kostuums die zich daar volledig op richten zien wij liever niet. Een volledig correcte 10e eeuws viking kostuum is heel erg mooi, maar niet passend in de Vervallen Wereld! Qua technologische ontwikkeling is de Vervallen Wereld grotendeels middeleeuws; maar het is beslist niet de middeleeuwen.

Een voorbeeld: geinspireerd op een viking look, maar niet volledig historisch.

Do:

-Kleding geïnspireerd op historische kleding

-Middeleeuwse technieken of vormen in je kostuum gebruiken

-Praktische historische kostuumdelen als inspiratie; een kaproen, broek met beenwindsels, gewatteerd vest

Don’t:

-Historisch accurate kostuums

-Kleding letterlijk uit een duidelijke historische stijl, dus geen volledig viking of renaissance kostuums

Stereotype post-apocalypse kleding

Ondanks dat er inspiratie uit het post-apo genre gehaald mag worden en de invloeden van deze stijl zeker zichtbaar  zijn, is het niet de bedoeling dat deelnemers op Terra X in overduidelijke post-apo kostuums rondlopen. Dit valt ook samen met het volgende punt: het vermijden van moderne kleding. Veel gebruikte ‘clichés’ uit het post-apo genre zoals uitrusting van autobanden, beademingsapparatuur en moderne militaire uitrusting zijn niet toegestaan. Wat wij wel graag zien, zoals eerder genoemd, zijn onderdelen van modernere voorwerpen, bijna onherkenbaar en verwerkt in kleding/pantser/accessoires.

Do:

-Elementen uit de post-apo stijl overnemen

-Praktische, survival gerichte kostuums

-Inspiratie uit post-apo films of games halen

Don’t:

-Ouderwetse of hedendaagse militaire uitrusting dragen

-Gasmasker, geweren of autobanden

Moderne kleding

In de Vervallen Wereld wordt nog vaak iets gevonden van de mysterieuze tijd van de Anciens. Kleding uit die tijd is echter al eeuwen volledig vergaan. Spijkerbroeken, labjassen, militaire kleding etc. komen niet voor. Deelnemers mogen geen moderne kledingstukken in hun kostuum dragen. Wel is er veel overgebleven als je naar de stijl van moderne kleding kijkt, vooral als het neerkomt op bijzondere kleding die met bepaalde beroepen of vakgebieden te maken heeft. De unieke combinatie van herkenbare stijlen van moderne kleding, maar dan in een verweerde en haast middeleeuwse uitvoering, is erg kenmerkend voor de Vervallen Wereld. 

Do:

-Inspiratie halen uit moderne beroepskleding, zoals Persoonlijke Beschermingsmiddelen voor Medecin, overalls of passende kleuren bij bepaalde beroepsgroepen

-Inspiratie halen uit hedendaagse alledaagse kleding in een haast middeleeuwse uitvoering. Een tanktop van ruw linnen of een trui met capuchon van dik katoen en leer, bijvoorbeeld

Don’t:

-Daadwerkelijk moderne (of ouderwetse) kleding dragen

-Moderne stoffen zoals denim of polyester gebruiken

-Hedendaagse termen, opdrukken of logo’s op kostuums gebruiken

Terug naar boven