Figureren op
Quon

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten om te komen figureren op Quon.

Figureren kan zowel als je ervaring hebt binnen de hobby, of als je helemaal nieuw bent. Het helpt wel als je alvast een basisidee hebt van Levend Rollenspel: heb je dat nog niet, kijk dan vooral even op onze pagina Wat is LARP? 

Wat is figureren?

Voor elk evenement schrijft de organisatie meerdere verhaallijnen die dat weekend verschillende uitdagingen en ervaringen bieden voor de spelers. Als figurant ben jij degene die deze verhalen tot leven brengt. Gedurende het weekend speel je meerdere rollen met elk een specifiek doel. Het leger dat voor de poorten staat, de diplomaat die komt onderhandelen, de schim die tot rust moet worden gebracht: jij speelt ze allemaal.

Wat een rol precies inhoudt hoor je bij de briefing: een korte beschrijving van de achtergrond van een specifiek verhaal en de insteek van een personage. Elke rol biedt een ander soort spel en vraagt andere vaardigheden. Daarbij proberen we als organisatie rekening te houden met verschillende voorkeuren qua spel. Want een figurantenrol werkt het beste wanneer iemand ook enthousiast is om die te spelen! Maar we dagen je ook graag uit om nieuwe dingen te proberen, want juist die rollen kunnen je gave ervaringen brengen. 

Figureren betekent ook zeker niet dat je ondergeschikt bent aan spelers: zij zijn de helden van het verhaal, maar zonder jou geen verhaal. Hoe groter jouw impact (als woeste deserteur, als wanhopige dryade, als doodgewaande vriend), hoe beter dat verhaal. 

Tijdens het evenement is de figurantentent je uitvalsbasis. Hier worden de rollen verdeeld, krijg je je briefing van de schrijvers en een kostuum van het vormgevingsteam. Het is ook de plek waar je tussendoor even pauze kunt nemen en kunt kletsen met de andere figuranten.   

Waarom figureren? 

Als figurant heb je veel afwisseling tijdens het evenement, doordat je steeds verschillende soorten rollen speelt. Wie nieuw is bij een evenement kan daarom via figureren eerst de spelwereld ‘proeven’, in plaats van te spelen met één specifiek personage. En als blijkt dat een bepaald idee wat je erg leuk leek, toch wat minder goed werkt in de praktijk, is er altijd de volgende rol weer. Bepaalde rollen komen juist vaker terug, omdat ze een rol spelen in een langer lopend verhaal. Zo kun je ook als figurant voortbouwen op connecties die je met spelerspersonages maakt. 

Buiten het rollenspel is er ook de gezelligheid van het figurantenteam zelf. Je werkt samen met een enthousiaste groep en tussen de rollen door is er altijd wel even tijd om te kletsen en ontspannen. Ook kunnen praktische overwegingen meespelen: een figurantenticket is altijd de helft van de prijs van een spelersticket.  

De spelwereld

De spelwereld van Quon is groot en zeer uitgebreidt en als figurant zul je personages uit allerlei onderdelen van die wereld spelen. Een bepaalde basiskennis van Quon is daarom ook nodig als je wilt figureren. Te beginnen bij dit document: Quon voor beginners. Ook de pagina’s (Culturen, goden & religie, recente geschiedenis) geven een wat uitgebreider, maar nog steeds overzichtelijk beeld van de spelwereld. 

Als figurant kun je lastig op dezelfde manier het diepe in duiken als een speler. Een goede voorbereiding zorgt dat je op het evenement zelf niet overweldigd raakt. Je briefing zal daarbij ook helpen om de specifieke details van een rol scherp te krijgen. En hoe meer rollen je speelt, hoe meer je vertrouwt raakt met alles wat er op Quon leeft en gaande is.   

Ook voor een figurant is het handig om het Regelsysteem van Quon door te lezen!

Kleding en kostuum 

Voor de kostuums van de verschillende rollen en culturen hebben we een goedgevulde figurantentent. Als figurant hoef je daarom in de basis weinig mee te nemen: alleen een shirt zonder opdruk (met lange of korte mouwen) in een donkere kleur en een broek in aardetinten zonder zichtbare ritsen. Beiden in natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen! Schoenen hoeven niet perfect In Spel te zijn, zolang ze maar waterdicht en niet te opvallend zijn. Dus liever bruine (leren) schoenen dan gympen. Zeker voor het evenement in het najaar is het aan te raden om thermo ondergoed en extra sokken mee te nemen. 

Wat niet verplicht is, maar wel altijd handig is om te hebben, is een In Spel basisoutfit: simpele kleding die gebruikt kan worden als onderlaag waar andere kostuumdelen aan worden toegevoegd. Maar die ook zonder extra kostuumlaagjes In Spel kan worden gedragen. Denk hierbij aan een tuniek, jurk, kaproen en/of mantel. Een kapje of hoedje is niet noodzakelijk, maar wel een leuke toevoeging. 

Je bent als figurant ook zeker welkom om verdere eigen spullen mee te nemen. Op de pagina Kostuum vind je meer informatie over wat er allemaal passend is voor Quon. Twijfel je of een bepaald kledingstuk of wapen geschikt is? Stuur gerust een berichtje aan de organisatie op Discord (zie hieronder). 

Contact en community

Voor algemene vragen en contact kun je altijd terecht bij de Quon hoek van de Sinder Events Discord. Daarnaast is er ook een aparte Figuranten Discord, waar extra informatie delen over de evenementen en jullie alvast enthousiasmeren over wat er weer op de planning staat! 

Vanuit daar kun je ook toegang krijgen tot onze Figuranten Drive. Daar plaatsen we de briefings van rollen die we graag van tevoren willen casten, omdat ze wat meer voorbereidingswerk vragen. 

Kort voor elk evenement ontvangen alle figuranten een mail met daarin de belangrijkste praktische zaken op een rijtje. Dit zijn gedeeltelijk dingen die al op deze pagina worden besproken, maar ook verdere details of dingen die voor dat specifieke element relevant zijn. 

Tot slot

Enthousiast geworden over het idee van figureren? Koop dan hier je ticket voor de evenementen van dit jaar! 

Terug naar boven