Figureren op
De Dwaler

Op deze pagina vind je informatie over onze visie op figureren op De Dwaler. Als figurant werk je samen met het team, om de spelers van een gave ervaring te voorzien. Zo speel je gedurende het weekend vaak meerdere rollen, om zo samen met je collega figuranten de wereld tot leven te brengen en de spelers uit te dagen. Lees deze pagina goed door, voor je een kaartje koopt. Prikkelt dit jou nou? Dan verwelkomen wij je graag in ons figuranten-team.

*Het is op dit moment niet zomaar mogelijk om online een figuranten ticket voor De Dwaler te kopen. Dit is niet omdat wij graag willen dat het een exclusieve groep wordt. Wij kiezen er voor om voorrang te geven aan terugkerende figuranten, met wie wij een samenwerking opbouwen. En wij hebben een maximale capaciteit van hoe veel figuranten wij als team aankunnen. Als er weer plekken vrijkomen, dan zal dit worden gedeeld op de Sinder Events Community Discord. Dit doen wij twee maanden voor het evenement.

Missie

Als Dwaler organisatie hebben wij een duidelijke missie. Wij willen onze spelers onderdompelen in de wereld van de dwaalplaats. Wij willen hen met verhalen en spel meenemen in de middeleeuwen en mythologie van Europa. En dit doen wij graag samen met ons figuranten-team. Een team dat, samen met ons, graag de verantwoordelijkheid neemt voor een gave Dwaler ervaring.


Samenwerking

Voor ons vormen organisatie en figuranten samen een team. Door hecht met elkaar samen te werken, hopen wij het beste uit elkaar te halen. Dat gaat dus twee kanten op. Iets waar een wederzijds vertrouwen voor nodig is. Ook werken we hard aan een fijne ‘backstage’ cultuur, waar figuranten nieuwe leden verwelkomen, elkaar helpen, motiveren en scherp houden. En natuurlijk met de nodige gezelligheid en koffie momentjes. Je hoeft van ons niet veel ervaring te hebben, zolang je maar gemotiveerd bent. 

Die hechte samenwerking is ook iets waar we graag aan bouwen. Elkaar leren kennen is iets wat je over langere tijd doet. En wij werken dan ook het liefst met figuranten die graag een langere tijd bij het team zijn. 

Zo kunnen we ook beter zoeken naar rollen die goed bij je passen, of juist uitdagen. En kunnen we ook terugkerende rollen voor een langere tijd schrijven. Hier kunnen we dan ook veel diepere verhalen mee vertellen.

Ook houden wij ervan om ter plekke met figuranten te brainstormen. Zo kunnen we samen verhalen nog beter maken, of personages meer diepgang geven. Als je wil kan je zelfs al in de voorbereiding als co-schrijver meewerken aan het plot!

Figuranten helpen elkaar met wapenuitrusting aantrekken

Rollen

Om de wereld en verhalen tot leven te brengen, speel je als figurant een boel verschillende rollen. Dit kunnen grote rollen zijn, zoals de schurk van het nieuwe verhaal. Ondersteunende rollen, zoals de schildknaap van de ridder, of de dienstmeisjes van de adelvrouw. En simpele rollen voor de sfeer, zoals de enge gobbelin in het bos, of de bedelaar bij de put. 

Voorop staat dat wij alle soorten rollen belangrijk vinden, omdat ze allemaal onmisbaar zijn in het totaalplaatje van De Dwaler. En het voordeel van figureren is dat je vaak van rol wisselt en dus van alles kan proberen. Het ene moment schenk je de bekers van de adel bij, zodat zij in die scène extra belangrijk lijken, en het andere moment ben je een mythisch monster wat mensen opeet. 

We kijken ook graag samen naar welke soort rollen het beste bij je past, of juist waar je graag uitgedaagd wil worden. Wat ons betreft is dat deel van de fun!

Verder is er veel ruimte voor eigen input bij de rollen. Zeker als je samen met de collega figuranten een groep speelt, zoals bijvoorbeeld een groep huurlingen, dan moedigen we aan dat je binnen de kaders van het verhaal zelf de personages verder invult. 

Omdat we veel werken met langlopende, terugkerende rollen hebben we hier ook afspraken over. We verwachten dat als je zo’n rol aanneemt, dat je in ieder geval blijft figureren tot het verhaal van die rol is afgerond.

Een kampvolgster die ailettes vastmaakt aan de maliënkolder van een ridder

Kostuums en kleding

Wij hebben een grote voorraad kleren, LARP wapens en uitrusting. Een boel hiervan is speciaal voor De Dwaler gemaakt! Deze gebruiken wij om alle rollen in stijl aan te kleden.

Met onze voorraad komen wij een heel eind, maar samen komen wij nog veel verder. Het helpt ten eerste al enorm als je als figurant je eigen basis kleren hebt. Een simpele middeleeuwse broek (of eigenlijk; beenlingen) en een tuniek in neutrale aardekleuren is hiervoor perfect. En dan weet je zeker dat het je eigen maat is! Wij hebben ook documenten beschikbaar om je hiermee te helpen en ons vormgeving team staat ook altijd voor je klaar met tips en patronen.

Op den duur moedigen wij aan dat je meer investeert in eigen kleding. Dingen als middeleeuwse schoenen maken een kostuum echt af. En het is veel fijner om je eigen wambuis vol te zweten! Verder kan je denken aan je eigen luizenkap of sluier, een lekkere wollen kaproen voor de koude Dwalers en ook praktische dingen zoals een middeleeuwse riem met een buidel eraan. 

Voorbereiding op Discord

Zit je in het figuranten-team, dan word je toegevoegd aan de Dwaler Team Discord. Hier vindt alle communicatie over de voorbereiding plaats. Denk hier aan updates over de plannen, eventuele rollen verdelen, samen brainstormen en elkaar helpen met (kostuum) vragen. 

Wij vragen alle figuranten om dit kanaal regelmatig bij te houden. Voor de online gezelligheid natuurlijk. Maar ook zodat we met elkaar goed voorbereid aan elke Dwaler editie kunnen beginnen. 

Via de Discord krijg je ook toegang tot onze Google Drive. Hier staat nog veel meer informatie voor figuranten, onder andere meer over onze werkwijze en visie.

Op het evenement

En hoe gaat het er op het evenement zelf aan toe?

‘Achter de schermen’ hebben wij een heel veld voor het team. Hier kamperen alle figuranten, lekker bij elkaar! Hier staat ook een apart toilet- en douchegebouw. En heel belangrijk; de figuranten-tent, wat wij in de volksmond de figu-tent noemen.

Hier komen wij geregeld samen om de dag of het volgende dagdeel door te spreken en rollen te verdelen. Dit is ook waar ons vormgeving team het aankleden van rollen begeleidt en aanstuurt. En natuurlijk waar je even kan chillen tussen je rollen door.

Een figurant wordt geschminkt tot oude blinde man


Zoals bij de praktische informatie aangegeven spelen we aardig wat uren van de dag. En tussendoor wissel je ook regelmatig van rol! Maar we nemen altijd rond lunch en avondeten even pauze. Ook voor figuranten zit eten niet in de prijs inbegrepen. Je krijgt dan de gelegenheid om in kostuum/rol naar de taveerne in het spelgebied te gaan, waar je onze catering kan vinden. Wel zorgen we achter de schermen dat er altijd gratis koffie en thee is! En een voorraad tosti’s, voor de snelle snack tussendoor!

Vragen?

Nog niet zeker of dit iets voor je is? Of heb je nog vragen? Je kan het Dwaler team altijd bereiken via dwaler@sinderlarp.nl. En wie weet zijn we binnenkort samen scènes aan het voorbereiden! 

Een kijkje achter de schermen. Een Teutoonse ridder kleedt zichzelf aan, terwijl een andere figurant  wordt geschminkt tot melaatse.
Terug naar boven