Kostuum op
Quon

Deze pagina is nog onder constructie!

Elke cultuur op Quon kent een eigen kledingstijl, vaak met verschillende historische inspiraties als herkenningspunt. Het kernwoord is inspiratie: geen van de culturen uit de spelwereld is 1-op-1 gelijk aan een bestaande cultuur, zeker met de meer fantasievolle elementen uit de spelwereld, en kleding hoeft niet exact historisch te zijn. Wel moedigen we deelnemers aan om de onderstaande tijdperken en termen als richtlijnen te gebruiken.

Voor afbeeldingen ter inspiratie en voorbeelden kun je kijken op de verzamelde Pinterest stijlborden van Quon!

Het Keizerrijk Quon

Quoneze kleding is geïnspireerd op zowel de Late Middeleeuwen/Renaissance als Grieks-Romeinse kleding. Denk hierbij aan kaproenen met kantelen, doubletten of tunieken en jurken met lange rijen knoopjes aan de mouwen of voorkant. Maar ook gewaden met toga's of Griekse chitons en peplos.

Rijkere Quonezen dragen vaak kleding met brokaat, sierranden en juwelen. Terwijl religieuze Tempeldienaren eerder de lossere gewaden in Grieks-Romeinse stijl dragen. De gewone burger zit hier een beetje tussenin: een eenvoudige reiziger zou bijvoorbeeld zowel een mantel met kap als een chlamys kunnen dragen.

Binnen het Keizerrijk hebben de Elvenbossen een iets andere stijl, die vooral is terug te zien bij de eeuwenoude elven die zich minder met de rest van Quon hebben vermengd. Zij dragen vaak lange, lossere gewaden als japonnen en kimono's.

Het symbool van Quon, de pauw, en de kleuren paars en blauw zijn vaak terug te vinden in de kleding van ambtenaren of legionairs, maar ook gewoon bij de moederlandslievende burger.

Qua pantser zijn gambesons, plaatpantser en ketelhelmen geschikt, maar ook een Romeinse lorica segmentata zou goed passen!

Het Khanaat Ranur

Ranuriaanse kleding  is geïnspireerd op de traditionele klederdracht van Mongolen en ander steppenvolk. Denk hierbij aan jassen met overslag (ook wel deel genoemd), wijde ruiterbroeken en met bont afgezette hoedjes.

Rijkere Ranurianen kunnen kleurrijke zijde dragen, terwijl armere eerder neutrale kleding van eenvoudig katoen dragen. De praktische aard van het volk is terug te zien in de kleding, die vaak maar weinig of alleen met details versierd is.

Qua pantser dragen Ranurianen vaak leer met metalen accenten, helmen met paardenhaar of lamellar pantser.

Het Eeuwige Rijk Shubië

Shubische kleding  is geïnspireerd op traditionele Arabische klederdracht. Denk hierbij aan kaftans, tulbanden, sluiers en omslagdoeken die veel van de huid bedekken tegen de zon.

Rijkere Shubiërs dragen kleding die versierd is met kralen, juwelen of edelmetaal. Shubische kleding is vaak kleurrijk, maar ook wit komt veel voor.

De Koningslanden van Diarla

Diarlaanse kleding  is geïnspireerd op verschillende Keltische stammen. Denk hierbij aan lossere tunieken, beenwindsels en broeken of mantels met geruite patronen.

Versieringen zijn altijd redelijk eenvoudig, ook bij rijkere Diarlanen: een tuniek kan zijn afgewerkt met een brede band aan de hals, mouwen of onderkant en sierraden zijn meestal van brons. Kleding is altijd in effen kleuren of in een ruitpatroon.

Diarlanen dragen ook bijna altijd volkstekens, geïnspireerd op Keltische woads: voor de volkstekens van de zeven bekendste volkeren kun je mailen naar quon@sinderlarp.nl!

Qua pantser dragen Diarlanen voornamelijk leer, met alleen soms een maliënkolder van metaal.

Het Bergrijk Hastaria

Hastariaanse kleding is geïnspireerd op Noorse en Slavische klederdracht, met de grote accenten die vaak met dwergen worden geassocieerd. Denk hierbij aan hangeroc jurken, brede leren riemen, skjoldehamn kaproenen en żupan jassen.

Bontaccenten komen veel voor in Hastariaanse kleding, als voering of bovenste laag: deze kunnen ook gebruikt worden om een dwerg nog breder te laten lijken. Baarden zijn uiteraard een accessoire op zich: de rijkdom van een Hastariaanse man of vrouw kan getoond worden door de hoeveelheid en stijl van baardringen die gedragen worden. Hastariaanse mensen zijn vrij snel te herkennen aan hun gebrek aan baard of bakkebaarden.

Qua pantser dragen Hastarianen vaak metaal, of leer verstevigd met metaal. Ook verkiezen ze vaak hamers of bijlen boven zwaarden.

Het Vorstendom Quenelles

Quenellaanse kleding is geïnspireerd op de kleding van Duitse landsknechten. Denk hierbij aan pofmouwen en -broeken, tellerbaret hoeden en kleding met sneden waardoor de kleuren van verschillende stoffen zichtbaar zijn.

De jurken, jassen en broeken van rijkere Quenellanen bestaat vaak uit twee kleuren: een primaire kleur en een accentkleur, die elkaar complementeren. Gezien de welvaart van het land is dit een groot deel van de bevolking. Wat minder welgestelde Quenellanen dragen kleding die nog steeds net is, maar met minder details, extra stof of sneden.

Qua pantser dragen Quenellanen vooral plaatstaal, geen leer.

De Republiek van Zar Vondiël en Zar Dolon

Zar Vondiëllische kleding is geïnspireerd op de kleding uit de zogeheten Gouden Eeuw van Piraterij van de 17e en 18e eeuw. Denk hierbij aan jassen met metalen knopen, verstevigende korsetten, hoge laarzen en wijde witte bloezen.

Rijkere Zar Vondiëlli dragen kleding afgezet met kant en gouden of zilveren accenten, waarbij jurken vaak fraaie patronen hebben. De gewone burger draagt eenvoudige doubletten en jurken zonder al te veel accenten. Zeelieden en gelukszoekers zijn juist te herkennen aan een meer rommelige stijl met persoonlijke details: amuletten, sieraden of sjaals en omslagdoeken.

De Simta dragen over het algemeen kleding van materialen die vrij onbewerkt uit de natuur kunnen komen, al is hun kledingstijl minder aanwezig op het eiland. Ook nautische details als schelpen, koraal en vissenbotten worden gebruikt als versiering.

Qua pantser zijn Zar Vondiëlli zelden zwaar bepantserd en, vanwege hun leven met de zee, bijna nooit met metaal.

De Verenigde Machten van Kendall

De Kendallaanse kledingstijl is geïnspireerd op zowel de klederdracht van enkele Afrikaanse stammen als de Xhosa en Tswana, als een meer fantasievolle, natuurlijke stijl die we kennen van dryaden en woudelven. Denk hierbij aan kleurrijke gewaden en wijde rokken, maar ook mantels samengesteld van bladeren.

Kendallaanse kleding kent veel detailwerk wat onderling kan verschillen tussen de stammen. De ene verft of borduurt gedetailleerde patronen op hun kleurrijke stof, de ander alleen zwarte lijnen. De ene gebruikt kralen en edelmetaal ter versiering, de ander eerder leer en botten.

Qua pantser dragen Kendallanen voornamelijk leer en weinig metaal.

De Eilandengroep Vodan

De Vodaanse kledingstijl is geïnspireerd op Inuit klederdracht, maar met een meer militaire insteek. Denk hierbij aan parka's (niet volledig bont, maar wel die vorm) en bontkragen, maar ook wapenrokken in zwart en blauw, de kleuren van de Vodu'kar.

Sierraden of andere dure accessoires worden zelden gezien; een eenvoudige sierrand aan een mouw of kraag is nog net geen onnodige luxe.

Qua pantser dragen de Vodu'kar alleen leer: metaal is in hun koude klimaat geen optie.

Terug naar boven