Spelregels
Wisselwoud

Wisselwoud is een levend rollenspel evenement. Dat betekent dat jij een dag lang in de huid van iemand anders kruipt, in de wereld van het Wisselwoud stapt en allemaal verhalen en avonturen beleeft. Om het spel leuk en eerlijk te laten verlopen, zijn er regels nodig. Deze ‘spelregels’ vind je hieronder. Veel rollenspel plezier! Het Sinder team

  1. Wie loopt er rond?
  2. Belangrijke uitroepen
  3. Een personage maken
  4. Talenten
  5. Genezing en reparatie
  6. Vechten
  7. Magie
  8. Heldenacties
  9. Het Goede Volk

1. Wie loopt er rond?

Op een Levend Rollenspel evenement lopen er heel veel mensen rond en  allemaal doen zij iets anders. De volgende mensen kun je tegen komen:

● Spelers: Dat ben jij! Spelers zijn de deelnemers en de helden van het  verhaal. Het gaat er om dat de spelers een leuke of spannende dag  beleven.

● Figuranten: Deze mensen spelen verschillende rollen in het verhaal  wat jij beleeft. Deze rollen kunnen van alles zijn, van goedaardige  handelaren tot boze orks.


● Kwartiermeesters (KM): De spelers zijn verdeeld in vier  kwartieren. Elk kwartier heeft een aantal KM. Zij spelen mee met het  verhaal, maar zijn er ook om op te letten. Zij willen zorgen dat jullie  een leuke dag beleven. Ook letten zij op de veiligheid en helpen zij de  spelers de regels toe te passen in het spel.


● Spelleiders (SL): De SL zijn er om er voor te zorgen dat alles soepel  verloopt. Zij spelen niet mee met het verhaal. Zij begeleiden de  figuranten, grijpen in als er iets mis gaat en letten op dat het spel  voor iedereen leuk is. Ook letten zij er op dat iedereen zich aan de  spelregels houdt. Luister daarom goed naar wat een spelleider  hierover te zeggen heeft. Zij dragen dagelijkse kleding of een trui van Sinder (rood-bruin) en een hanger met daar op SL.

● Verhaalleiders (EL): Deze mensen schrijven het verhaal voor de dag  en bepalen wat de figuranten doen. Als speler heb je niet veel met  deze mensen te maken. Zij zijn lopen rond als figurant.

● Achter de schermen: Er zijn een boel mensen bezig om het  evenement mooi te maken. Zo is er een team dat de figuranten mooi  aankleedt, maar ook een team dat voor de tijd alles opbouwt en  achteraf blijft om alles af te breken en op te ruimen. Je ziet ze  misschien niet, maar wij zijn ze wel dankbaar.

2. Belangrijke uitroepen en gebruiken

Om het spel goed te laten lopen zijn er een aantal uitroepen en gebruiken.  Deze mogen alleen door een SL of KM gebruikt worden, met uitzondering  van 'Man Neer' en Hand omhoog. De belangrijkste daarvan zijn:

●  Tijd In: Het spel begint (weer).

Tijd Uit: Het spel eindigt of wordt voor een bepaalde tijd  onderbroken. Je bent uit spel en hoeft ook niet meer jouw personage  te spelen.

Bevries tijd: Als je dit hoort moet je je ogen dicht doen en neuriën  zodat je niets ziet en minder hoort. Het spel is in de tussentijd  gepauzeerd. Als je weer ‘tijd in’ hoort, gaat het spel verder alsof er  niet gebeurd is. Zo kunnen we doen alsof er plots dingen verschijnen.

Man neer: Als iemand écht gewond raakt of pijn heeft kan het spel  onderbroken worden. Hiervoor is de uitroep 'Man Neer'. Als je dit  hoort, moet je stoppen met het spel en op de grond zitten zodat de SL  kan zien waar het ongeluk is. Alleen degene die ‘Man Neer’ roept mag  dan blijven staan. Wanneer de situatie is opgelost, geeft een SL het  sein dat er weer verder gespeeld kan worden.

Hand omhoog: Door een hand omhoog te houden, of door een  wapen op de kop omhoog te houden, geeft een figurant aan dat hij op  dat moment niet in het spel aanwezig is; hij is Uit Spel. SL of VL zijn  nooit in het spel aanwezig, zij hoeven geen hand omhoog te houden,  maar zijn te herkennen aan hun Sinder kleding.

3. Een personage maken

Om mee te doen met het Wisselwoud moet je eerst een personage  verzinnen. Tijdens het spel doe jij alsof jij deze persoon bent. Je kunt van  alles zijn! Een krijger, genezer, tovenaar, avonturier en nog meer. Denk bij het verzinnen van een personage aan de volgende dingen:

  • Hoe heet je?
  • Waar kom je vandaan?
  • Welk ras ben je? (mens, elf, dwerg…)
  • Bij welk Kwartier zit je?
  • Waar ben je goed in? Als je al die dingen op een rijtje aan het zetten bent, ben je eigenlijk een  klein stukje geschiedenis aan het schrijven, maar dan alleen over jouw  personage. Die geschiedenis is de achtergrond van jouw personage. Geen  enkel personage is exact zoals een ander personage. Iedereen heeft zijn  eigen gewoontes, zijn eigen voorkeuren, zijn eigen doelen, zijn eigen  angsten, enzovoort. Wat wij je aanraden, is een achtergrond schrijven  waarin je op zijn minst verklaart waarom je personage is zoals deze is.
    Voor meer informatie over de wereld van het Wisselwoud, zie  Spelwereld

4. Talenten

Alle personages kunnen van alles, maar zijn wel beter in bepaalde dingen.  Ieder personage heeft een talent, dat van invloed is op wat jij in het spel  kan. Er zijn drie talenten om uit te kiezen: Vecht talent:

● Je bent een krijger, ridder of gewoon een echte doorbijter.  Een personage met ‘vecht talent’ heeft standaard 7 Levenspunten(LP).

● Magie talent: Je bent een magiër, tovenaar of hebt op een andere manier magische  krachten. Een personage met ‘magie talent’ heeft standaard 5 LP, 3 magiepunten  (MP) en een toverspreuk.

● Genees talent: Je bent een genezer, dokter of iemand met kennis van het lichaam. Een personage met ‘genees talent’ heeft standaard 5 LP, 1 MP en 3  genezingsdrankjes. Ook kunnen deze personages verloren LP genezen door  te verbinden.


Let op! Magiepunten krijg je aan het begin van de dag en lever je ook weer in, MP  kunnen niet gestolen of weggegeven worden. Drankjes en verband moeten spelers met ‘genees talent’ zelf meenemen  van huis.
Talenten zijn verder geen beperkingen. Wie jouw personage is, wat hij  verder zoal kan of bij zich draagt, en welk pad hij kiest is helemaal aan jou!

5. Genezing en reparatie

Verloren LP kan op twee manieren genezen worden, namelijk met drankjes  en met verband.
Met een genezingsdrankje krijg je al je verloren LP terug (behalve de LP  van je bepantsering), maar dit is slechts tijdelijk. Na 10 minuten verlies je  die punten weer en zul je door een genezer moeten worden geholpen met  verband of andere middelen. Deze drankjes zijn vooral bedoeld om te
helpen bij een noodsituatie, zoals een groot gevecht of als je moet vluchten! De échte genezing wordt gedaan met verband, naald en draad en andere  middelen (niet echt, natuurlijk). Het genezen van één verloren LP duurt op  deze manier 1 minuut. Met 3 minuten verbinden zijn álle LP genezen. Deze  manier van genezing is wel blijvend. Als al je wonden zo behandeld zijn,  moet je nog 10 minuten wachten om bij te komen voordat je weer mag  vechten. Ga je toch eerder vechten, dan verlies je je LP weer omdat je  wonden open gaan! De LP die je van je bepantsering krijgt, moet ook ‘genezen’ worden! Dit  heet dan natuurlijk repareren. Dit kun je alleen laten doen door een echte  ambachtsman of vrouw. Zie hier voor het hoofdstuk ‘bepantsering’.


Als jij je graag in de strijd waagt, dan kan het zijn dat jij bepantsering  draagt. Bepantsering beschermt jou, dus kan jij meer klappen vangen, wat  betekent dat jij meer LP hebt.
Er zijn drie soorten bepantsering:
● Type 1: leren pantser of gambeson(delen).
● Type 2: maliën.
● Type 3: plaatpantser.
Om het simpel te houden mag je maar voor één type extra LP tellen. In deze  tabel staat hoeveel LP je krijgt voor het dragen van pantser.

Bedekt minder dan  een kwart van je  lichaam                                                       Type 1 0 LP. 1 LP 2 LP
Bedekt meer dan  een kwart en minder dan de helft  van je lichaam                   Type 2 1 LP 2 LP 3 LP
Bedekt meer dan de  helft van je lichaam                                                               Type 3 1 LP 3 LP 4 LP

De LP die jij van bepantsering krijgt kan niet worden genezen, maar wel  gerepareerd door bijvoorbeeld een smid. (Je kan eventueel zelf kiezen om  een smid te spelen. Neem dan gepast gereedschap mee en doe alsof je de  bepantsering repareert. Het repareren van pantser kost ten minste 5  minuten.)

6. Vechten

Op een Levend Rollenspel evenement kan er gevochten worden. Hier zitten  regels aan, om te zorgen dat het vechten leuk en eerlijk blijft. Hou de  volgende regels in gedachten: Deze regels zijn er ook voor de veiligheid. Hou jij je er niet aan, dan kan een  SL of KM jou hier op aanspreken. Als iemand niet veilig vecht, kan je dit tegen een SL of KM vertellen, die de  ander er dan op aan kan spreken. Dit geldt voor iedereen.
● Vechten mag alleen met veilige LARP wapens. Aan het begin van elke  evenement worden alle wapens (en schilden) getest op veiligheid,  neem ze dus hier mee naartoe.
● Om je tegenstander schade te doen, moet je deze echt raken. Hou er  wel rekening mee dat je niet hard slaat.
● Sla nooit op iemand zijn hoofd, nek, kruis en bij de vrouwen, borsten.
● Sla voor de goede orde ook niet bovenhands, om slagen op hoofd te  voorkomen.
● Met LARP wapens mag niet gestoken worden!
● Gooien mag alleen met speciale LARP werpwapens. Deze bevatten  geen kern.
● Met LARP bogen mag er niet binnen 5 meter geschoten worden.  Tussen 5 en 10 meter trek je je boog ook minder hard aan. Ook bij  deze pijlen geldt dat ze veilig moeten zijn en bogen mogen maximaal  30 pond zijn.
● Is een wapen of pijl na een slag of schot niet meer heel, of losser gaan  zitten, dan laat je deze aan een SL of KM zien voordat je die weer  gebruikt.
De volgende regels gaan over het verloop van het vechten:
● Elk personage heeft een hoeveelheid levenspunten (LP). Bij elke rake  slag van een wapen gaat er 1 LP van af. Bij pijlen van bogen is dat 2  LP. Als een personage 0 LP over heeft, valt deze bewusteloos op de grond. Als die niet binnen 15 minuten genezen wordt, is het  personage overleden.
● Verloren LP (wat dus openstaande wonden zijn) kunnen dus genezen  worden. Daar over later meer.
● Het spel wordt leuker als wij het samen echt maken. Als je geraakt  bent door een zwaard doet dat heel veel pijn. Wees als een acteur en  doe alsof het echt is!

7. Magie

Iedereen met ‘magie talent’ kan, afhankelijk van zijn of haar kwartier, één  soort spreuk. Deze spreuk kan je één keer per dag uitvoeren. Dit doe je  door een toverspreuk van ongeveer 10 woorden uit te spreken, met aan het  eind de naam van de spreuk. Wijs voor de duidelijkheid het slachtoffer aan.
Voorbeeld:
“Woeste winter stormen, geef mij uw ijzige kracht. Bevries!

Let op! Het kan zijn dat er figuranten zijn die spreuken kunnen doen die  hier niet staan. Een lijstje van deze spreuken vind je aan het einde van dit  regelsysteem in het hoofdstuk ‘Spreuken van figuranten’.

Dit zijn de toverspreuken:

Zomer kinderen kunnen de spreuk ‘brand’.
Effect: De tegenstander voelt een brandende hitte, schreeuwt het uit van de  pijn en laat alles in zijn of haar handen vallen.  


Herfst kinderen kunnen de spreuk ‘storm’.
Effect: De tegenstander (en personen daar naast en achter) voelen een  harde wind en worden een eind naar achteren geblazen.


Winter kinderen kunnen de spreuk ‘bevries’.

Effect: De tegenstander voelt een ijzige kou, bevriest en kan 5 minuten niet  bewegen. Gedurende deze tijd kan de persoon niet verwond of genezen  worden.


Lente kinderen kunnen de spreuk ‘(hooi)koorts’.

Effect: Het slachtoffer voelt zich niet lekker, ziek zelfs! Deze persoon zal een  tijdje verzwakt zijn en minder (goed) handelingen kunnen uitvoeren.

Andere magische effecten bereiken:

Ook krijgt iedereen met ‘magie talent’ 3 magiepunten (MP) (‘genezing  talent’ krijgt 1 MP). De MP worden uitgebeeld door steentjes. Deze kunnen  gebruikt worden om toverspreuken te doen via rituelen. Met rituelen kun  je veel meer effecten bereiken dan met een gewone toverspreuk.  Bijvoorbeeld een ritueel om te zorgen dat het komende seizoen goed wordt,  toverdrankjes maken, magische wezens naar je toe roepen, mensen  beïnvloeden, dingen betoveren en noem maar op. Er zijn haast oneindig  veel mogelijkheden, maar let op! Hoe moeilijker of grootser het effect dat je  wilt hebben, hoe meer MP je in moet leveren.

Je kan ook samen een ritueel  doen; dan mag je de MP van meerdere spelers bij elkaar op tellen. Een  ritueel wordt waar nodig ondersteund door een KM of figurant. Je kan gedurende de dag ook extra MP verdienen, om te gebruiken voor  deze rituelen. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn personages in het  spel die je hiermee kunnen helpen. Soms kom je deze personen toevallig  tegen, maar je kunt er ook naar op zoek gaan. Zij zullen je vaak vragen zelf  iets op te lossen, bedenken of maken wat jouw magie kan versterken. Hoe  meer je hier je creativiteit laat werken, hoe sterker je magie zal worden!  Deze figuren kunnen jou dan extra MP geven. Aan het eind van de dag lever je al je MP in.


Spreuken van figuranten

Er zijn figuranten in het spel die spreuken kunnen, die jij niet kunt. Toch is  het handig om deze te kennen, zodat je weet wat je moet doen. Je hoeft niet al deze spreuken uit je hoofd te leren! De meeste effecten  spreken voor zich, en figuranten en KMs zullen je eraan herinneren als dat  nodig is


Angst: Een minuut lang ben jij als de dood voor deze figurant en blijf je bij  hem uit de buurt.

Doofheid: Een minuut lang kan jij niks horen.

Misselijkheid: Je wordt misselijk. Een minuut lang kan jij niet vechten of  hard lopen.

Ontwapen: Je laat je wapen (of iets anders wat je in je handen hebt) op de  grond vallen. Je mag het daarna meteen weer oppakken

Slaap: Je wordt heel erg moe en wilt erg graag gaan slapen. Natuurlijk hoef  je niet te gaan slapen als je leven in gevaar is, maar als het even kan ga je  liggen en sluit 3 minuten je ogen.

Stomheid: Een minuut lang kan jij geen geluid maken.

Vergeet: Jouw geheugen wordt gewisd. De figurant zal één ding noemen  dat jouw personage vergeet.

Waarheid: De eerstvolgende vraag die jou gesteld wordt moet jij naar  waarheid beantwoorden.

9. Goede volk

Het Goede Volk zijn spelers die veel ervaring hebben, meerdere evenementen gespeeld hebben en hebben laten zien dat ze mooi rollenspel kunnen maken. Als dit zo is krijg je van je KM toestemming bij het Goede Volk te gaan.
Het Goede Volk heeft eigen, extra regels die een aantal van bovenstaande regels vervangen.
Zie Wisselwoud regels Het Goede Volk

Terug naar boven